Megyei floorball bajnokságon kollégistáink

A meteorológiai tél utolsó, kimondottan tavaszias keddjén rendezte meg a Jurisics Miklós Gimnázium - 2. alkalommal - a megyei kollégiumok közötti Floorball bajnokságot, Kőszegen.

Kollégiumunk, akár csak tavaly, ismét nevezett a megmérettetésre, igaz most csak egy csapattal.

A remek hangulatú rendezvényen a parázs mérkőzéseket követően a Babaics Ábel, Kővári Dávid, Rosta Dávid, Timbókovics Balázs összetételű csapatunk a 3. helyen végzett.

Megemlékezés a magyar kultúra napjáról

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját.

A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. januárjában ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A kollégium erdész-vadász tanulói csoportfoglalkozáson emlékeztek meg az ünnepről. Kölcsey több verse mellett Füst Milán A magyarokhoz és Sajó Sándor Magyarnak lenni című költeménye is elhangzott. Végezetül a diákok megtekinthették Kölcsey Ferenc eredeti kézírásának másolatát is.

Felkészülés a középiskola utáni életre

Az erdész-vadász tanulóknak a technikusi végzettség megszerzése után sem egyszerű a szakmában való elhelyezkedés. A középiskola utáni lehetőségek bemutatására két csoportfoglalkozást is szerveztünk, ahova egykori Hermanos diákokat hívtunk meg.

Először Horváth Anna erdőmérnök-hallgató és Simon Gergő vadgazda-mérnök hallgató adtak tájékoztatást a Soproni Egyetemről. A középiskolások figyelmesen hallgatták a tanácsokat. A következtetés egyértelmű volt: aki négyes matekból, az jelentkezhet az erdőmérnökire, aki gyengébb, az inkább vadgazdának vagy természetvédőnek jelentkezzen.

2020 a Nemzeti Összetartozás éve

Az igazságtalan trianoni békediktátum nehezen kiheverhető sokkot okozott a magyar nemzet történelmében. A századik évfordulón megemlékezünk az elcsatolt nemzetrészekről és a világ egész magyarságáról.

A kollégium erdész-vadász csoportja ennek jegyében hívta meg Kovács Jenő útépítő mérnököt egy előadás tartására. A magyar vitézi rend tagja az elcsatolt Moson, Sopron és Vas megyei őrvidéki területeket mutatta be, amelyek ma Ausztria legfiatalabb tartományaként Burgenlandot alkotják. A négy nagy egykori magyar vár (Köpcsény, Léka, Fraknó, Németújvár) mellett a jelentősebb kastélyokról is mutatott diákat. Ezek a várak egykoron azért épültek, hogy a nyugati betörések ellen védjék hazánkat. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy történelmünk ezen ékkövei ma is elérhetők Szombathelyről gépkocsival egy 30-60 perces úttal. Eleinket tiszteljük meg azzal, ha örökségüket tiszteljük, számon tartjuk és látogatjuk.

Tudományosan a klímahelyzetről

Tudományosan a klímaváltozásról

A klímahelyzet elemzése politikai tényezővé vált, azonban az oktatásban szeretnénk korrekt, tudományos eredményeken alapuló tudást átadni diákjainknak.

Az Erdészeti Tudományos Intézet konferencia sorozatot szervezett a témával kapcsolatban „A jövőnk múlik rajta” címmel. A harmadik előadás a kámoni arborétumban volt, amelyen iskolánkból két tanár és három tanuló vett részt. A vitaindító előadást dr. Somogyi Zoltán erdőmérnök, az ERTI kutatója tartotta. Az előadó az ENSZ szakértője, tagja volt annak az öt fős szakértői csapatnak, akik Al Gore-ral megosztva nyerték el a béke Nobel díjat 2016-ban. Az előadás borúlátó képet festett a klímahelyzetről. A kutató szerint már húsz évvel lemaradtunk arról, hogy a klímaváltozást megállítsuk. Jelenleg a legfőbb feladatunk, hogy felkészüljünk az alkalmazkodásra a változó környezethez, valamint hozzunk létre egy magyar kutató intézetet, amely előre jelzi a várható kihívásokat. Az ERTI főigazgatója elmondta, hogy jelenleg a természetes felújítású tölgyeseinkben Bulgáriából és Törökországból származó makkot is ültetünk. Az előadás haszna volt az is, hogy diákjainknak személyesen bemutathattuk dr. Borovics Attilát, az ERTI főigazgatóját, prof. Dr. Mátyás Csabát a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen erdészeti szakirányú tagját és prof. Dr. Bidló Andrást, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánját.

Oldalak