Iskolánk hírei

Feliratkozás Iskolánk hírei hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 41 perc 33 másodperc

Haditornán szerepeltek tanulóink

sze, 2017-10-18 23:45

Országos Haditorna versenyt szervezett a Magyar Honvédség. A megyei döntőt idén is Vépen rendezték 2017. október 11-én tizennégy csapat részvételével.

Iskolánkat a 10. EV osztály tanulói Görbicz Levente, Horváth Patrik, Széll Péter és Tűü Dávid képviselték. Csapatunk fegyelmezetten csinálta végig a próbákat a lövészettől az elsősegélynyújtáson át a fegyveres 400 m-es futásig. Tanulóink komolyan vették a versenyt, ezért a helyi médiában is szerepeltek. A megszerzett hetedik helyért több ajándékot (hátizsákot, sapkát pólót, távcsövet) kapott minden versenyzőnk.

 

Szerző: Török MiklósTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

Egykori iskolaigazgatók találkoztak Szombathelyen

sze, 2017-10-18 07:32

Idén a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt a házigazdája a nyugalmazott általános és középiskolai igazgatók találkozójának.

Szombathely legmegbecsültebb, a város jövőjét alapvetően meghatározó emberei ülnek most a teremben, fogalmazta meg a nyugalmazott általános és középiskolai igazgatók hétfői találkozóján dr. Puskás Tivadar polgármester.

Ők azok, akik bizonyították, miképpen lehet egy oktatási intézményt úgy vezetni, hogy az iskolából tudással felvértezett, jól nevelt fiatalok kerüljenek ki az életbe. A gyermekek a családból fontos dolgokat hoznak, de jelentős részben mégis az iskolában dől el, milyen ember lesz belőlük. A polgármester szerint meghatározó az általános és a középiskola szerepe.

A középiskolában a diákok közötti kapcsolatokra még az őszinteség jellemző, ezekben még nem az érdekek tükröződnek. A város oktatási intézményei azt is bebizonyították, hogy képesek megfelelni a társadalmi közeg elvárásainak is – köszönet jár ezért az egykori igazgatóknak.

Szombathely büszke az oktatására, és büszke kíván lenni a jövőben is, hangoztatta a polgármester. A nyugalmazott igazgatókat az iskola diákjai versekkel és dalokkal köszöntötték, majd Hodvogner Csaba igazgató elevenítette fel a Hermann Ottó Szakképző Iskola és Kollégium múltját, és mutatta be az intézmény jelenét.

Forrás: https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egykori-iskolaigazgatok-talalk...

 

Forrás: vaol.huSzerző: Fotók: MédiaközpontTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

Elsős vadászaink a szakma sűrűjében

v, 2017-10-15 12:39

Szeptembertől szerelemittas szarvasbikák hangjától visszhangoznak a magyar erdők. Az október közepéig tartó néhány hét hazánk vadászainak legkedvesebb időszaka. Iskolánk oktatási vadászterületén is elkezdődött a gímbikák vadászata.

Börzsönyi András és Horváth Bálint hivatásos vadászok kíséretében a bőgés első két hetében máris hét kiváló gímbika került terítékre. Az értékes trófeák kifőzése és igényes kikészítése a vendégvadászok részére nagy gyakorlatot és ügyességet kíván. Szeptember 13-án 9.EV osztályos tanulóink szakmai gyakorlat keretein belül megfigyelhették és elsajátíthatták, azokat a legfontosabb ismereteket és szakmai fogásokat, ami a későbbi szakmai tevékenységükhöz feltétlenül szükséges. Nap végén csatlakoztak a végzős 13. és 14. EV osztályos végzős diákjaink is Mesterházy József vadászati felügyelő kíséretében. Sor került a terepi és trófeabírálati szempontok ismertetésére. Érdemes megjegyezni, hogy a vadőrök hatékony vendégkíséréséhez nagyban hozzájárultak a 14.EV osztályos tanulók. Közülük sokan a nyári hónapokban önként rengeteg terület előkészítő munkában vettek részt. Jutalmul az Alpokaljai Vadászati Közösség Vadásztársasága meghívta az érvényes fegyvertartási engedéllyel és állami vadászjeggyel rendelkező tanulókat ez év társas apróvadvadászataira.

Szerző: Bögöti GáborTags: 2017-18Erdészet- és vadgazdálkodás munkaközösségAditional options: Breaking News

Folytatódó esélyórák

k, 2017-10-10 19:07

A Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház koordinálásával az elmúlt hetekben három osztályunkban (9. D, 11. KP, 12. EV) valósulhattak meg a tavalyihoz hasonló, ún. esélyórák.  Ismételten örömmel éltünk a lehetőséggel, hiszen ezekkel az alapvetően érzékenyítő szándékú, interaktivitásra törekvő, rendhagyó órákkal még változatosabbá válhatnak az osztályfőnöki órák.

Az idősek helyzetéről és a generációk közti nehézségek áthidalásáról Hende Tamásné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ egyik szervezeti egységének vezetője tartott órákat felsőbb évfolyamosainknak. A diákok nyelvén kiválóan értő Anita óráin szó esett az időskorral járó fizikai és szellemi-mentális változásokról, ráadásul saját szakmai tevékenységéből merített konkrét példái, napi tapasztalatai hitelesítették a hallottakat. Előadása végén szóba került a halál, haldoklás (tabu)témája is.

A 9. D osztályban Stankovics Erika, a FÉHE szakmai vezetője járt. Segített megérteni diákjainknak, mi a különbség sztereotípia és előítélet között, mi a diszkrimináció, és hogy mennyire fontos lenne a másság iránti nyitottság, az elfogadó és együttérző szemlélet, látásmód kialakítása, elmélyítése önmagunkban. Óráját pár perces, sokatmondó kisfilmek tették színesebbé. Személyében is elhivatott, lelkes szakembert ismerhettünk meg.

https://www.facebook.com/lasdazembert/

https://www.youtube.com/watch?v=MOX22rLs_lU

Köszönjük vendégeinknek a rendhagyó órákat. Ha csak egy-egy gondolatuk megragadt némelyik tanulónkban, további töprengésre késztetett bárkit közülük, már nem jöttek hiába…

 

Szerző: Mukics ZitaTags: 2017-18Nevelési munkaközösségAditional options: Breaking News

OMÉK-en jártak a hermanos diákok

k, 2017-10-03 05:23

A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai idén is ellátogattak az ország legnagyobb mezőgazdasági rendezvényére, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra és Vásárra.

Október 20-án és 21-én, közel száz fővel – diákokkal és kísérő tanáraikkal együtt – tekintettük meg a rendezvényt, hogy testközelből is megismerkedhessünk a szakmát képviselő kiállítók munkájával.

Az első napon, szerdán az ország egyik legjobb virágkötő, dísznövénykertész iskolájaként kiállítóként is megjelenhettünk a Földművelésügyi Minisztérium standján, ahol a látogatók megismerhették a Herman profilját, képzéseit.

Szerző: Büki ZoltánTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

Hermanosok a csillagászati hetek előadásain

p, 2017-09-29 14:19

2017. szeptember 25-október 8. között szervezte meg a szombathelyi Gothard Jenő Csillagászati Egyesület a XXXVIII. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Heteket. A komplex természettudomány tantárgy keretében tanulóink is részt vettek egy múzeumi tárlatvezetésen és egy tudományos előadáson. A Savaria Múzeumban az Ezüstbe zárt világegyetem című kiállítást tekintettük meg, amely Gothard Jenő munkásságáról, távcsöveiről és műszereiről szólt. A magas színvonalú tárlat bemutatót Szabó M. Gyula professzor és Péntek Kálmán egyetemi tanár vezették. A másik előadás az egyetemen volt, Pék Tibor A mitől vagy kitől változó klíma címmel tartott értekezést. A kedvező időjárásnak és a tiszta égboltnak köszönhetően az előadás után az érdeklődők az egyetemi csillagvizsgálóból a Holdat és a Szaturnuszt is megcsodálhatták.

Szerző: Török MiklósTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

MEGYEI ÜGYESSÉGI CSAPATBAJNOKSÁG

k, 2017-09-26 18:22

Szeptember 25-én hétfőn, a Sugár úti pályán, megyei atlétika versenyen vettünk részt.

Iskolánkat a 9. L osztályos labdarúgó lányok képviselték, 4x800m-en.

Név szerint: Rajczinger Fanni, Rajczinger Dóra, Matolcsi Cintia és Varga Barbara.

Nagy lelkesedéssel és teljes erőbedobással versenyeztek a lányok, így 4. helyezést értek el.

 

Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték iskolánkat!

Szerző: Koszogovitsné Kundermann BeátaTags: 2017-18Sportágazati munkaközösségAditional options: Breaking News

Fertő-Hanság Nemzeti Park - nyári gyakorlat képekben

cs, 2017-09-21 09:47
Szerző: Ságiné Hende AdriennTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

TeSzedd akcióban a hermanosok

h, 2017-09-18 20:59

Szeptember 15-én TeSzedd akcióban vett részt iskolánk. A 10.EV, a 12.EV, a 11.KP, valamint a 13.K osztályos tanulók közös munkája eredményeképpen mintegy 80 zsák hulladékot sikerült összegyűjteni az iskola, az Aranypatak, valamint a természetvédelmi oltalom alatt álló Potyondi-mocsár környékéről. Nagy köszönet illeti valamennyiüket, mert minket zavar, hogy az utcákat, a parkokat, és az erdőket elborítja a szemét!

 

Szerző: Ságiné Hende AdriennTags: 2017-18Erdészet- és vadgazdálkodás munkaközösségKörnyezetvédő munkaközösségAditional options: Breaking News

A Herman is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióhoz

v, 2017-09-10 18:30

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, mely idén, immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre. Az országos, önkéntes akció 2017. szeptember 15-17. között várja a környezetükért tenni akaró, felelősen gondolkodó jelentkezőket.

2017. szeptember 15-én, pénteken 8.00 órakor kezdődik iskolánk takarítási akciója, melyre mindenkit szeretettel várunk, hogy legyünk minél többen!

Szerző: Büki ZoltánTags: 2016-17ökoiskolaMunkaközösségekKörnyezetvédő munkaközösségAditional options: Breaking News

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. részéről

sze, 2017-08-23 11:10

Tisztelt Szülő/Gondviselő! 

A Magyar Kormány döntése alapján, a 2017. szeptember 01-én kezdődő tanévtől már több mint 1 millió diák részesül ingyenes tankönyvellátásban. Az ingyenesség alanyi jogon jár minden általános iskolás, valamint a középiskolák első évfolyamán tanuló diáknak.

Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a gyermeke számára megrendelt tankönyveket az iskolába a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO), 2017. augusztus 31-ig kiszállítja.

További tankönyvigény esetén az iskolák szeptember 15-ig adhatnak le pótrendelést. A KELLO 2017. szeptember 25–től kezdi el kiszállítani a pótrendeléseket. A tanév folyamán van lehetőség iskolán keresztüli további tankönyvrendelésre 2018. április 30-ig.

Amennyiben a szülők nem az iskolán keresztül szeretnék megvásárolni gyermekük számára a tankönyveket, vagy egyéb tankönyvekre is szükség lenne, akkor a KELLO-nál többféle módon is lehetőség nyílik a kiadványok beszerzésére. A KELLO az év nagy részében fogadja és teljesíti a megrendeléseket webshop-on keresztül (webshop.kello.hu), valamint a Kódex Tankönyvcentrumban (1054 Budapest, Honvéd u. 5.). 

Fizetős diákok (a középiskolák 2., 3. és 4. évfolyamán ingyenes tankönyvellátásra nem jogosult diákok):

 A tankönyvek kiszállítását és a szállított mennyiség iskola általi visszaigazolását követően történik a számlázás (fizetős diákok esetén), illetve a számla postázása. Minden esetben a kiszállított tankönyvmennyiség alapján számlázunk. Ezért azon iskolák esetén, ahová a tankönyvek kiszállítására augusztus 23-a után kerül sor, a fizetős diákok számlája várhatóan szeptember 1-e után érkezik meg az az iskolákba. A számlák megérkezését követően azokat a szülők/ gondviselők/ diákok az iskolától utólag, a tankönyvek átvételét követően fogják megkapni.

Azon fizetős tanulók részére, ahol a szülő jelezte az elektronikus számla igényét, nem küldünk papír alapú számlát. A tankönyvrendelési felületen az online fizetés ténye látható a tankönyvfelelős számára, aki ez alapján meg tud arról bizonyosodni, hogy kiegyenlítették adott diák tankönyveinek ellenértékét.

A befizetések határideje: 2017. szeptember 15.

A szülői felületen történő fizetés mellett lehetőség van banki átutalással is kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét a számlán található KELLO bankszámlaszámra 64400068-30107825-11100049. Kérjük, ebben az esetben az utalás „közleményében” feltétlenül szíveskedjenek megadni a kifizetendő számla számát és a diák nevét vagy oktatási azonosítóját. Fizethetnek továbbá a postahivatalokban, míg a kijelölt 200 postán iskolakezdési utalvánnyal is kiegyenlíthető a számla. A postahivatalok listája elérhető a kello.hu/diakokesszulok menüben. 

A fizetős diákok esetén az iskolakezdés időszakában átvett tankönyvek vonatkozásában a diáknak/szülőnek 2017. szeptember 15-ig rendeléstől való elállási jogot biztosít a KELLO, az adott évi rendelése erejéig. Ebben az esetben a tankönyveket sértetlen állapotban, a KELLO-hoz kell visszaküldeni. Elállás esetén a posta- vagy egyéb költségek megfizetéséről a szülőnek/gondviselőnek kell gondoskodnia. Visszaküldési cím: Könyvtárellátó Nonprofit Kft.  (Üllő) Budaörs, OLK 1000. Az így postázott tankönyveket ellenőrizzük, visszaküldésük jogosságát kivizsgáljuk. Abban az esetben, ha nem indokolt a visszáruzás a szülő részéről (pl.: nincs iskolaváltás, osztályismétlés, költözés stb.; a tankönyvek nem a 2017/2018-as tanévre lettek megrendelve; kifogásolható a minőségük, pl.: pecsétesek, szakadtak, stb.) a KELLO nem visszáruzza a tankönyveket.

Megértésüket, segítő együttműködésüket megköszönve,

Üdvözlettel:

Könyvtárellátó Nonprofit Kft.

Szerző: Horváthné Mézám RozáliaTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

A vadászképzés múltja és jelene I.rész

h, 2017-07-17 09:17

„Áldott legyen a szép vadászmesterség, a varázslatos, felemelő, szívet-lelket gyönyörködtető, megújító, Istentől kapott nemes tevékenység. Legyen áldott, és szolgáljon vigasztalásul a megfáradt embernek ebben a rohanó, agyoncivilizált, irgalmatlan világban, egészen az idők végezetéig, tehát mindörökké!” (Fuchs Antal)

A vadász és jóval később a hivatásos vadászoktatás tulajdonképpen emberré válásunkkal egyidős. Mint tevékenyégnek később, mint szakmának a fejlődése rendkívül nagy időszakot ölel át és ennek értelmezéséhez tisztában kell lennünk az egyes korok történelmi hátterével is.

Jól tudjuk, hogy a vadászat az emberiség fejlődésében nagy jelentőséggel bírt. Az első eszközök, amit az ember készített a vad elejtését, feldolgozását szolgálták. Az első képzőművészeti alkotások a barlangrajzok vadászatokat és a kor fő zsákmányállatait ábrázolták. Ezek a képek, ha kezdetleges formában is valószínűleg már szolgálhatták a jövő generációjának oktatását is természetesen a komoly hitbéli kötődés mellett.

Az ókorban kezdett megjelenni a vadászatnak, mint passziónak a szerepe. A királyok és nemesek szórakozását ezzel a feladattal megbízott szakszemélyzet biztosította. Egy példát kiemelve a sok közül, Asszíriában időszámításunk előtt 12 000 évvel már égetett téglafallal körülvett kert szolgálta az uralkodók kedvelt időtöltését. Ennek a kertnek az üzemeltetése, a vad befogása és gondozása már komoly szaktudást és gyakorlatot igényelhetett.

A frank birodalomból Nagy Károly capituláréiban már találunk a vadászatra vonatkozó kikötéseket. Károly udvarában három vadászmester állt a vadászok élén. Ők voltak: a kopónagy, főcserkész, valamint a róka, borz és vidramester.

Az államot alapító magyarság életében is nagy szerepe volt a vadászatnak. Az élelemszerzés mellett rendkívül fontos volt a vadűzés hadászati jelentősége. Ló és lovasa megőrizte ügyességét, emellett a vadászok közötti összhang fejlődését is elősegítette. Anonymus így írt erről a korról: „Minekutána a 884-ik évben elindultak a magyarok, az ifjak majd minden nap vadászaton voltak, honnak az naptól fogva mostanig a magyarok másnemzetek felett jobbak vadászásbul.”

I. Szent László királyunk megtiltotta az ünnepnapokon történő vadászatot. II. Géza királyunk 1157-ben elrendeli só kihelyezését a szarvasoknak. Ebben a rendelkezésben már felfedezhetőek a vad óvására irányuló gondolatok.

Írásokból tudjuk, hogy a királyaink kedvelt vadászterülete a Bakony volt. A bakonyi ispán (comes) kiemelkedő helyet foglalt el a ranglétrán. Ő volt az úgynevezett vadászispán. Mellette megtaláljuk az úgynevezett bölények, solymászok, hódászok, pecérek, agarászok, darócok ispánját is. Ezeket a mesterségeket igencsak megbecsülték abban a korban. Helységnevek is őrzik emléküket, például Hódos, Hodász.

A XIV. században a Habsburg birodalomban anyagilag elismert vadászati szervezet és szakszemélyzet dolgozott. Ettől hazánk uralkodói és nemesei sem akartak lemaradni. Levéltári iratok között már olvasható a „vadakhoz lato paztor” kifejezés valamint az „erdőpaztor” is. A vadőri munka első elnevezése tehát ebből a korból származik. Ekkoriban ez a szakma számított a legmegbecsültebbnek és legjobban fizetettnek. (Kőhalmy 2003.)

1504 komoly mérföldkő hazánkban a vadászati jog kapcsán. II. Ulászló dekrétuma kimondta, hogy a parasztoknak tilos volt vadászni hat vadra: szarvasra, őzre, vadkanra, nyúlra, fácánra és császármadárra. 10 év múlva a Werbőczy féle Tripartitumban már arról olvashatunk, hogy a papok, hajdúk, tanulók, parasztok fegyvert nem foghatnak. Érdekesség hogy pont ezek a megkötések, a nemsokára bekövetkező országunk három részre szakadása valamint a 150 évig tartó török hódoltság volt az az időszak, ami úgymond elősegítette a nép körében a csapdázási módok fejlődését, terjedését.(Csőre 1994.)

Az első igazi vadászati törvény III. Károly idején született meg. Az 1729.évi rendelkezése például bevezette lődíjat, illetve az ő idejében lett a vadászat az erdészet egyik üzemága. Vadgazdálkodási szempontból rendkívül fontos, hogy kezdenek megjelenni a vadászati tilalmi idők, vadászati idények. (1729.évi XXII. törvénycikk.)

A mezőgazdaság fejlődésével a nagyvadlétszám is duzzadt és ez egyre szélesebb vadászati lehetőséget biztosított országunk nemesei számára. Természetesen a teríték növekedésével a vadkár is egyre jelentősebb lett. Mária Terézia az 1754. évi pátensben elrendeli, hogy az erdőkultúrákat külön kerítéssel védjék a vad károkozásától. Nagyobb számú vadat csak kerten belül lehetett nevelni. Az 1767. évi dekrétumában már megjelenik a vadkárelhárítási kötelezettség. Ennél is jelentősebb munka az 1769. december 22-én kiadott „a fáknak és erdőknek neveléséről, és megtartásáról való rendelés”. Hazánk erdőgazdálkodásának és a szakmai képzésének egyik legjelentősebb rendelkezése. (Tóth 2008.)

1786-ban II. József vadászati szabályzata több ponton idézett elő változást. Kimondja, hogy a vadászat kizárólag a nemesek előjoga, ezt más nemesnek bérbe adhatja. Tilos lett átmenni más területére a sebzett vad után. A sertevadat azaz vaddisznót bárki elejthette. Kimondja, hogy a vadállományt szabályozni kell. Ebben az időben már fel kellett mérni a mezőgazdaságban keletkezett vadkárt és azt meg is kellett téríteni.

1802-ben II. Ferenc egyik dekrétumában pontosította az egyes fajok vadászati idényeit erősítve ezzel a vadgazdálkodási szemléletet.

A 20. század második feléig nem beszélhetünk hazai rendszeres alsó- és középfokú vadászati szakoktatásról. A keszthelyi Georgikon válik az első komoly képzőhellyé. Ennek történetéről a következő fejezetben tájékozódhatnak az olvasók.

Írta: Bögöti Gábor
Fotó: Soós Péter, Herman Ottó Szakképző Iskola

Szerző: Bögöti GáborTags: 2016-17Erdészet- és vadgazdálkodás munkaközösségAditional options: Breaking News

Nyári ügyelet

h, 2017-07-03 15:25

Szerző: Szabó Klaudia AnettTags: 2016-17Aditional options: Breaking News