Iskolánk hírei

Feliratkozás Iskolánk hírei hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 42 perc 26 másodperc

Rendhagyó történelemóra a Hermanban

sze, 2017-11-22 10:50

A szombathelyi Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport tagjai 2017. 11. 17-én rendhagyó történelemórát tartottak iskolánkban. Megidézték a magyar történelem egyik legszebb korszakát, Hunyadi Mátyás uralkodónk dicsőséges éveit. Bemutatták a hozzá fűződő nevezetes tetteket, eseményeket és szóltak a király által megteremtett fekete seregről is. A tanulók megismerhették a sereg kialakulásának okait, körülményeit, valamint a katonák mindennapjairól és hőstetteiről is hallhattak.

A diákok közvetlen közelről tekinthették meg a híres zsoldos sereg korhű felszereléseit, fegyvereit. A páncélingek, kardok és lőfegyverek tetszést arattak a résztvevők körében, de legnagyobb sikere a tüzérségi bemutatónak volt.

Szerző: Takácsné Kovács Vera és Tóth TamásTags: 2017-18DiákéletHumán munkaközösségAditional options: Breaking News

Szakköröseink a méhészeti múzeumban

v, 2017-11-19 11:28

Iskolánk és kollégiumunk méhészszakköre évről évre ujjá alakul tanévkezdéskor. Így történt ez most szeptemberben is, amikor több kilencedikes csatlakozott hozzánk. Az első terepi foglalkozásunk a sárvári arborétumban volt. A Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület idén nagy fába vágta a fejszéjét: az országban elsőként méhészeti múzeumot alakítottak ki a gyönyörű környezetet biztosító sárvári arborétumban. Az Ő meghívásukra látogattuk meg ezt az egyedülálló gyűjteményt. A méhészet kialakulásáról, a magyar méhészet múltjáról, kultúrájáról Balatoni László mesterméhész, oktatásvezető tartott érdekfeszítő előadást. A különböző kaptárok kialakulásának okait is megtudhattuk. A szakköri foglalkozás végén mézkóstolásra láttak vendégül bennünket. Kiderült, hogy az ötféle méz közül többünknek nem az akác vagy a hársméz ízlett a legjobban, hanem az erdei vegyes virágméz.

A sikeres szakköri programmal ismét új tanulók érdeklődését keltettük fel eziránt a szép foglalkozás iránt.

Szerző: Török MiklósTags: 2017-18MunkaközösségekErdészet- és vadgazdálkodás munkaközösségAditional options: Breaking News

Részt vettünk a gombák tudományos hetén

v, 2017-11-12 09:00

A Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár a szombathelyi Gomba- és Gyógynövénygyűjtő Klubbal közösen tudományos hetet szervezett a kalapos gombákról.

A komplex természettudomány valamint a mezőgazdasági és erdészeti ismeretek tantárgyak keretében kilencedikes tanulóink vettek részt három előadáson. Az első bemutatón élő gombákkal lehetett megismerni az ehető és mérgező gombák külső jellegzetességeit. A második előadást Dr. Rimóczi Imre emeritus professzor tartotta "Élő örökségünk értékei a gombák világában" címmel. Professzor úr külön köszöntötte tanulóinkat, biztatta őket tanulásra és felsőfokú továbbtanulásra.

A harmadik előadáson Folcz Ádám erdőmérnök mutatta be a különböző faállományok gombavilágát.

Tanulóink értékes tudáshoz jutottak mindkét tantárgy anyagának elsajátításához.

Szerző: Török MiklósTags: 2017-18MunkaközösségekErdészet- és vadgazdálkodás munkaközösségAditional options: Breaking News

Töpörtyű-avatás

p, 2017-10-27 11:01

Lufiborotválás, paprikaevés madzagról, pudinglapátolás, hangutánzás – többek között ilyen mókás feladatokat kellett megoldaniuk a Herman Ottó Szakgimnázium 9. osztályos diákjainak. Emellett természetesen az osztályok közös tánca és bemutatkozása sem maradt el az idei „töpörtyű-avatáson”.

Komoly hagyományai vannak a Herman-iskolában a legkisebbek, azaz a töpörtyűk avatásának. A 9. osztályosok már szeptemberben elkezdik a felkészülést a játékos próbatételre. A szertartás fontos része, hogy csatakiáltást, zászlót kellett készíteniük az osztályoknak, emellett egy táncos produkciót is be kellett mutatniuk a felsősökből álló zsűri előtt.

Az erdész-vadász osztály egy bajor tánccal készült, amely a maximális pontszámot kapta a zsűritől.

Sámson Dóra Adrienn – tanuló, Herman Ottó Szakgimnázium

A ruhákat úgy szereztük be, hogy én például kölcsönkértem, a fiúk beöltöztek saját ruhákból, a tánc koreográfiát egy video alapján állítottuk össze, és be is gyakoroltuk, és szerintem jó lett, nekünk tetszik.

Az osztályok a legkülönfélébb produkciókkal készültek, volt, aki bennszülött táncot adott elő, míg volt aki egy orosz néptánckart próbált utánozni. A töpörtyűknek számos próbatételt kellett teljesíteniük, a feladatok között például a kefírevés is szerepelt.

Posár Judit – tanár, főszervező, Herman Ottó Szakgimnázium

Nálunk a kicsiket töpörtyűnek nevezzük, ez az egyik oka, hogy töpörtyűavatónak hívjuk, a másik meg az, hogy a gyerekek az avatás végén, mikor az ünnepélyes fogadalmat teszik le, akkor kapnak egy ilyen kis kenyér szeletkét, amin van töpörtyű is és egyéb finomságok. gumicukortól egészen a csiliig, így igazi próbatétel ezt mind megenni.

A Herman-iskolában közel száz elsős diák kezdte meg ezt a tanévet. Öt osztályban öt szakon tanulnak az erdész-vadászok, a környezetvédők, parképítők, virágkötők, dísznövény-kertészek és a focisták.

Forrás: http://www.tvszombathely.hu/hirek/toportyu-avatas-20171020

 

Forrás: Szombathelyi TVSzerző: Büki ZoltánTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

Haditornán szerepeltek tanulóink

sze, 2017-10-18 23:45

Országos Haditorna versenyt szervezett a Magyar Honvédség. A megyei döntőt idén is Vépen rendezték 2017. október 11-én tizennégy csapat részvételével.

Iskolánkat a 10. EV osztály tanulói Görbicz Levente, Horváth Patrik, Széll Péter és Tűü Dávid képviselték. Csapatunk fegyelmezetten csinálta végig a próbákat a lövészettől az elsősegélynyújtáson át a fegyveres 400 m-es futásig. Tanulóink komolyan vették a versenyt, ezért a helyi médiában is szerepeltek. A megszerzett hetedik helyért több ajándékot (hátizsákot, sapkát pólót, távcsövet) kapott minden versenyzőnk.

 

Szerző: Török MiklósTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

Nyugdíjas iskolaigazgatók találkozója

sze, 2017-10-18 10:55

Az idén a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt a házigazdája a nyugalmazott, általános és középiskolai igazgatók találkozójának. A résztvevőket Puskás Tivadar köszöntötte. A város polgármestere elismeréssel szólt az igazgatók munkájáról, akik sokat tettek azért, hogy Szombathely büszke lehessen az oktatására.

Forrás: http://www.tvszombathely.hu/hirek/nyugdijas-iskolaigazgatok-talalkozoja-...

 

Forrás: Szombathelyi TVSzerző: Büki ZoltánTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

Egykori iskolaigazgatók találkoztak Szombathelyen

sze, 2017-10-18 07:32

Idén a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt a házigazdája a nyugalmazott általános és középiskolai igazgatók találkozójának.

Szombathely legmegbecsültebb, a város jövőjét alapvetően meghatározó emberei ülnek most a teremben, fogalmazta meg a nyugalmazott általános és középiskolai igazgatók hétfői találkozóján dr. Puskás Tivadar polgármester.

Ők azok, akik bizonyították, miképpen lehet egy oktatási intézményt úgy vezetni, hogy az iskolából tudással felvértezett, jól nevelt fiatalok kerüljenek ki az életbe. A gyermekek a családból fontos dolgokat hoznak, de jelentős részben mégis az iskolában dől el, milyen ember lesz belőlük. A polgármester szerint meghatározó az általános és a középiskola szerepe.

A középiskolában a diákok közötti kapcsolatokra még az őszinteség jellemző, ezekben még nem az érdekek tükröződnek. A város oktatási intézményei azt is bebizonyították, hogy képesek megfelelni a társadalmi közeg elvárásainak is – köszönet jár ezért az egykori igazgatóknak.

Szombathely büszke az oktatására, és büszke kíván lenni a jövőben is, hangoztatta a polgármester. A nyugalmazott igazgatókat az iskola diákjai versekkel és dalokkal köszöntötték, majd Hodvogner Csaba igazgató elevenítette fel a Hermann Ottó Szakképző Iskola és Kollégium múltját, és mutatta be az intézmény jelenét.

Forrás: https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egykori-iskolaigazgatok-talalk...

 

Forrás: vaol.huSzerző: Fotók: MédiaközpontTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

Elsős vadászaink a szakma sűrűjében

v, 2017-10-15 12:39

Szeptembertől szerelemittas szarvasbikák hangjától visszhangoznak a magyar erdők. Az október közepéig tartó néhány hét hazánk vadászainak legkedvesebb időszaka. Iskolánk oktatási vadászterületén is elkezdődött a gímbikák vadászata.

Börzsönyi András és Horváth Bálint hivatásos vadászok kíséretében a bőgés első két hetében máris hét kiváló gímbika került terítékre. Az értékes trófeák kifőzése és igényes kikészítése a vendégvadászok részére nagy gyakorlatot és ügyességet kíván. Szeptember 13-án 9.EV osztályos tanulóink szakmai gyakorlat keretein belül megfigyelhették és elsajátíthatták, azokat a legfontosabb ismereteket és szakmai fogásokat, ami a későbbi szakmai tevékenységükhöz feltétlenül szükséges. Nap végén csatlakoztak a végzős 13. és 14. EV osztályos végzős diákjaink is Mesterházy József vadászati felügyelő kíséretében. Sor került a terepi és trófeabírálati szempontok ismertetésére. Érdemes megjegyezni, hogy a vadőrök hatékony vendégkíséréséhez nagyban hozzájárultak a 14.EV osztályos tanulók. Közülük sokan a nyári hónapokban önként rengeteg terület előkészítő munkában vettek részt. Jutalmul az Alpokaljai Vadászati Közösség Vadásztársasága meghívta az érvényes fegyvertartási engedéllyel és állami vadászjeggyel rendelkező tanulókat ez év társas apróvadvadászataira.

Szerző: Bögöti GáborTags: 2017-18Erdészet- és vadgazdálkodás munkaközösségAditional options: Breaking News

Folytatódó esélyórák

k, 2017-10-10 19:07

A Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház koordinálásával az elmúlt hetekben három osztályunkban (9. D, 11. KP, 12. EV) valósulhattak meg a tavalyihoz hasonló, ún. esélyórák.  Ismételten örömmel éltünk a lehetőséggel, hiszen ezekkel az alapvetően érzékenyítő szándékú, interaktivitásra törekvő, rendhagyó órákkal még változatosabbá válhatnak az osztályfőnöki órák.

Az idősek helyzetéről és a generációk közti nehézségek áthidalásáról Hende Tamásné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ egyik szervezeti egységének vezetője tartott órákat felsőbb évfolyamosainknak. A diákok nyelvén kiválóan értő Anita óráin szó esett az időskorral járó fizikai és szellemi-mentális változásokról, ráadásul saját szakmai tevékenységéből merített konkrét példái, napi tapasztalatai hitelesítették a hallottakat. Előadása végén szóba került a halál, haldoklás (tabu)témája is.

A 9. D osztályban Stankovics Erika, a FÉHE szakmai vezetője járt. Segített megérteni diákjainknak, mi a különbség sztereotípia és előítélet között, mi a diszkrimináció, és hogy mennyire fontos lenne a másság iránti nyitottság, az elfogadó és együttérző szemlélet, látásmód kialakítása, elmélyítése önmagunkban. Óráját pár perces, sokatmondó kisfilmek tették színesebbé. Személyében is elhivatott, lelkes szakembert ismerhettünk meg.

https://www.facebook.com/lasdazembert/

https://www.youtube.com/watch?v=MOX22rLs_lU

Köszönjük vendégeinknek a rendhagyó órákat. Ha csak egy-egy gondolatuk megragadt némelyik tanulónkban, további töprengésre késztetett bárkit közülük, már nem jöttek hiába…

 

Szerző: Mukics ZitaTags: 2017-18Nevelési munkaközösségAditional options: Breaking News

OMÉK-en jártak a hermanos diákok

k, 2017-10-03 05:23

A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai idén is ellátogattak az ország legnagyobb mezőgazdasági rendezvényére, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra és Vásárra.

Október 20-án és 21-én, közel száz fővel – diákokkal és kísérő tanáraikkal együtt – tekintettük meg a rendezvényt, hogy testközelből is megismerkedhessünk a szakmát képviselő kiállítók munkájával.

Az első napon, szerdán az ország egyik legjobb virágkötő, dísznövénykertész iskolájaként kiállítóként is megjelenhettünk a Földművelésügyi Minisztérium standján, ahol a látogatók megismerhették a Herman profilját, képzéseit.

Szerző: Büki ZoltánTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

Hermanosok a csillagászati hetek előadásain

p, 2017-09-29 14:19

2017. szeptember 25-október 8. között szervezte meg a szombathelyi Gothard Jenő Csillagászati Egyesület a XXXVIII. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Heteket. A komplex természettudomány tantárgy keretében tanulóink is részt vettek egy múzeumi tárlatvezetésen és egy tudományos előadáson. A Savaria Múzeumban az Ezüstbe zárt világegyetem című kiállítást tekintettük meg, amely Gothard Jenő munkásságáról, távcsöveiről és műszereiről szólt. A magas színvonalú tárlat bemutatót Szabó M. Gyula professzor és Péntek Kálmán egyetemi tanár vezették. A másik előadás az egyetemen volt, Pék Tibor A mitől vagy kitől változó klíma címmel tartott értekezést. A kedvező időjárásnak és a tiszta égboltnak köszönhetően az előadás után az érdeklődők az egyetemi csillagvizsgálóból a Holdat és a Szaturnuszt is megcsodálhatták.

Szerző: Török MiklósTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

MEGYEI ÜGYESSÉGI CSAPATBAJNOKSÁG

k, 2017-09-26 18:22

Szeptember 25-én hétfőn, a Sugár úti pályán, megyei atlétika versenyen vettünk részt.

Iskolánkat a 9. L osztályos labdarúgó lányok képviselték, 4x800m-en.

Név szerint: Rajczinger Fanni, Rajczinger Dóra, Matolcsi Cintia és Varga Barbara.

Nagy lelkesedéssel és teljes erőbedobással versenyeztek a lányok, így 4. helyezést értek el.

 

Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték iskolánkat!

Szerző: Koszogovitsné Kundermann BeátaTags: 2017-18Sportágazati munkaközösségAditional options: Breaking News

Fertő-Hanság Nemzeti Park - nyári gyakorlat képekben

cs, 2017-09-21 09:47
Szerző: Ságiné Hende AdriennTags: 2017-18Aditional options: Breaking News

TeSzedd akcióban a hermanosok

h, 2017-09-18 20:59

Szeptember 15-én TeSzedd akcióban vett részt iskolánk. A 10.EV, a 12.EV, a 11.KP, valamint a 13.K osztályos tanulók közös munkája eredményeképpen mintegy 80 zsák hulladékot sikerült összegyűjteni az iskola, az Aranypatak, valamint a természetvédelmi oltalom alatt álló Potyondi-mocsár környékéről. Nagy köszönet illeti valamennyiüket, mert minket zavar, hogy az utcákat, a parkokat, és az erdőket elborítja a szemét!

 

Szerző: Ságiné Hende AdriennTags: 2017-18Erdészet- és vadgazdálkodás munkaközösségKörnyezetvédő munkaközösségAditional options: Breaking News

A Herman is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióhoz

v, 2017-09-10 18:30

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, mely idén, immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre. Az országos, önkéntes akció 2017. szeptember 15-17. között várja a környezetükért tenni akaró, felelősen gondolkodó jelentkezőket.

2017. szeptember 15-én, pénteken 8.00 órakor kezdődik iskolánk takarítási akciója, melyre mindenkit szeretettel várunk, hogy legyünk minél többen!

Szerző: Büki ZoltánTags: 2016-17ökoiskolaMunkaközösségekKörnyezetvédő munkaközösségAditional options: Breaking News