2017-2018

A tanév utolsó szakkörei

A tanév során több szakkör is működik iskolánkban és a kollégiumban, hogy segítse, kiegészítse a szakmai képzést és tanulóink szellemi fejlődését. Így a tanulók a tananyagon túl megismerkedhetnek a választott szakterületükhöz közeli tevékenységekkel is.

A szakkörök mindig igyekeztek kihasználni a külső körülmények adta lehetőségeket. A méhészszakkör Balatoni László mesterméhész irányításával elemezte a méhcsaládok áttelelését és a rendhagyó márciusi-áprilisi időjárást. Értékelték az idei repce- és akácvirágzás ellentmondásait is. A gombák tömeges megjelenéséhez igazodtak a gombaszakkör programjai.

A szakkörök külső segítőit ajándéktárggyal lepte meg az iskola. A leglelkesebb tanulók oklevélelismerésben részesülnek az utolsó szakköri foglalkozásokon.

A nemzeti összetartozás napja a kollégiumban

A 6. sz. tanulócsoport a tanévnek a 25. csoportfoglalkozásán a nemzeti összetartozás napjáról emlékezett meg.

Török Miklós csoportvezető tanár az olvasóteremben a történelmi Magyarország térképe előtt tartott előadást az I. világháború előzményeiről és eseményeiről.

Részletesen kifejtette az igazságtalan trianoni békediktátum következményeit. Kiemelte a határon túli nemzetrészek hősies kiállását és a nemzet újraegyesítésének folyamatát a harmadik évezred elején. Az előadás jól szolgálta az egészséges nemzeti öntudat kialakulását a tanulók szemléletében.

Bodzavirág sütés a kollégiumban

A 6. tanulócsoportból a kilencedikes vadászok szabadidejükben két délután is bodzavirágot gyűjtöttek.

Az első napi "termésüket" Ica tanárnő a 5. tanulócsoporttal bodzaszörpnek készítették el. Ekkor derült ki, hogy több labdarúgó otthonosan és jó érzékkel szorgoskodik a konyhán is. Az elkészített bodzaszörpöt majd a májusfa kitáncolásakor fogyaszthatják el a kollégisták és a vendégeik.

A második napon szedett virágokat palacsinta tésztába forgatták és megsütötték. Ennek is nagy sikere volt, azonban egy kicsit késtek a szedők - vagy a szakácsok voltak túl gyorsak -, mire a megérkezett a bodzavirág, arra elkészült (és el is fogyott) negyven darab palacsinta.

A tanulócsoport elhatározta, hogy a tanév végéig még szerveznek néhány szakács tanfolyamot, hogy legalább az ízesítést mindenki megtanulja.

Cseresznyét szedtek a kollégistáknak

A 6. tanulócsoport kilencedikesei kihasználták az ágazati érettségivel nyert szabadidőt és cseresznyeszedést iktattak be a programjukba.

Egy biokertben szedtek három vödör gyümölcsöt a kollégistáknak és osztálytársaiknak. Olyan sikeres volt a ténykedésük, hogy a fán már csak a fiókáikat nevelő madaraknak maradt valamennyi cseresznye, igaz a diákok is négy napig nassolhattak, pótolhatták a télen kiürült vitamin készleteket.

Oldalak